reklama
kategoria: Zdrowie
7 lipiec 2020

Czas na lody, ale jakie ?

fot. nadesłane
Wszyscy uwielbiamy lody, szczególnie w upalne letnie dni, kiedy mamy ochotę na coś orzeźwiającego i chłodzącego. Niestety, jak większość słodkich przekąsek lody są bogatym źródłem kilku składników szkodliwych dla zdrowia, zwłaszcza dla układu krwionośnego. Nie należy też zapominać, że lodowe desery powinniśmy jeść w umiarkowanych ilościach, jeśli chcemy zachować zdrowie i zgrabną sylwetkę.
REKLAMA
  • Tłuszcz
Jak wszystkie mleczne produkty lody są bogate w tłuszcz. Już stosunkowo niewielka porcja ½ filiżanki lodów waniliowych (100 ml) zawiera go ok. 9 g. Tłuszcz jest składnikiem, którego nasz organizm potrzebuje do produkcji hormonów, mechanicznej ochrony organów, jako źródła energii, jednakże spożywany w ilościach przekraczających dzienne zapotrzebowanie może przyczyniać się on do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Dzienna ilość spożytego tłuszczu w diecie zawierającej ok. 2000 kcal nie powinna przekraczać 20-30% kaloryczności diety, czyli ok. 45-65 g tłuszczu na dzień. Porcja ½ filiżanki lodów waniliowych dostarcza od 13-20% tej ilości.
 
  • Tłuszcze nasycone
Nadmierna konsumpcja tłuszczów nasyconych – powszechnie występujących w produktach zwierzęcych, takich jak mleko, mięso, jaja i masło – może zwiększać poziom cholesterolu we krwi, powodując blokady w tętnicach, a w konsekwencji prowadzić do zawału serca i udaru. Zaleca się, aby dzienne spożycie tłuszczów nasyconych nie przekraczało 10% całkowitej kaloryczności diety, co w przypadku diety zawierającej 2000 kcal oznacza ok. 22 g. Porcja ½ filiżanki lodów waniliowych zawiera 6 g tłuszczów nasyconych.
 
  • Cholesterol
Spożywanie zbyt dużej ilości produktów bogatych w cholesterol może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi i ryzyko chorób serca. Porcja ½ filiżanki lodów waniliowych zawiera 25 mg cholesterolu. Z uwagi na fakt, że organizm człowieka sam produkuje ok. 1000 mg cholesterolu dziennie, zaleca się aby cholesterol w diecie ograniczać do minimum.
 
  • Cukier
Lody zawierają dużo cukru rafinowanego, który nie dostarcza żadnych dodatkowych wartości odżywczych, za to podnosi kaloryczność produktu, przez co może znacząco sprzyjać tyciu, a przez to i chorobom serca. Bezpośredni i natychmiastowy wpływ spożywanego cukru na poziom glukozy we krwi może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy.
 
  • Laktoza
U niektórych lody mogą powodować złe samopoczucie z uwagi na naturalnie występujący w mleku cukier – laktozę. Niedostateczna produkcja w organizmie lub brak laktazy, czyli enzymu trawiącego cukier mleczny, wywołuje niekiedy problemy żołądkowo-jelitowe, dlatego osoby nietolerujące laktozy mogą jeść lody sorbetowe lub lody na bazie mleka roślinnego.

Jak widać, lody – choć trudno się im oprzeć – nie są zdrowym deserem. Na szczęście nie musimy całkowicie z nich rezygnować. Chcąc zapewnić sobie tę odrobinę rozkoszy dla podniebienia, a jednocześnie zadbać o zdrowie swoje i najbliższych, możemy zrobić lody sami w domu, w zaledwie 10 do 15 minut.


Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Giżycko
5.1°C
wschód słońca: 07:11
zachód słońca: 15:50
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Giżycku

kiedy
2024-11-30 17:00
miejsce
Pałac Czeczów, Kozy, Ul. Krakowska 5
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-01 17:00
miejsce
Giżyckie Centrum Kultury, Giżycko,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-12-27 18:00
miejsce
Dom Kultury, Kęty, ul. Żwirki i...
wstęp biletowany
kiedy
2025-02-21 19:00
miejsce
Dom Kultury, Kęty, ul. Żwirki i...
wstęp biletowany